دیدگاه نوین
امروزه در کشورها نظاماتی برای سنجش شاخص های فناوری اطلاعات وارتباطات تالیف و شاخصه های فاوای کشورها تعیین می گردد .
درکنار این شاخص ها پایش های مختلف در بازه های زمانی متفاوت نیز صورت گرفته تا نهایتا کشور همیشه خود را در یک وضعیت سنجش به روز قرار داده و کمی ها وکاستی ها شناسایی و نسبت به جهت گیری های اجرایی صحیح اقدام نماید .
در نظام پایش شاخص های فناوری اطلاعات وارتباطات ایران که براساس اسناد بالادستی و چشم انداز کشور من جمله سند ابلاغی برنامه ششم کشور و بسیاری دیگر از اسناد در دوره های مختلف زمانی تعریف گردیده است .
شاخص های فاوای کشور شامل 9 شاخص اصلی می باشد که شامل
- زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات
- دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات
- استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات
- مقرون به صرفه بودن (Affordable ICT)
- کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات
- اثرات اقتصادی و اجتماعی فناوری اطلاعات و ارتباطات
- زیرساخت های توانمند ساز
- مهارتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات
- شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات در احکام برنامه ششم توسعه
می باشند .
اولین شاخص در این حوزه بررسی زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد . این شاخص نیز به زیرشاخص های فرعی و قابل اندازه گیری تقسیم می شود .
- پهنای باند اینترنت بینالملل استفاده شده
- پهنای باند اینترنت بینالملل با قابلیت استفاده/ تجهیز شده
- پهنای باند اینترنت داخلی
این شاخص ها که بر مبنای گیگا بیت بر ثانیه سنجیده می شود در دوره های زمانی 6 ماهه با مسوولیت شرکت ارتباطات زیرساخت مورد سنجش قرار می گیرد .
- ظرفیت ترانزيت دیتای عبوری از كشور : این شاخص واحد اندازه گیری ترابیت بر ثانیه و در پریود زمانی 6 ماهه توسط شرکت ارتباطات سیار مورد سنجش قرار می گیرد
- توسعه شبکه فیبر نوری : شبکه فیبر نوری به عنوان یکی از ملزومات توسعه شبکه ها در شهرها و المان های هوشمند محیطی و ارتباطات داخلی همیشه به یک جزء لاینفک در بررسی زیرساخت ها تبدیل شده است و دراین سند نیز براساس میزان مسافتی که کابل ها نصب وراه اندازی شده اند بازهم در بازه های شش ماهه توسط شرکت ارتباطات سیار مورد سنجش قرار می گیرد.
- ظرفیت ذخیره سازی محتوی در فضای ابری : با شاخص اندازه گیری پتا بایت توسط شرکت فناوری اطلاعات ایران در بازه زمانی یکساله مورد ارزیابی قرار می گیرد .
- افزایش و توسعه مراکز داده امن و پایدار : این شاخص براساس تعداد این مراکز و توسط وزارت ارتباطات ودر بازه های زمانی یکساله ارزیابی وسنجش می گردد .
برداشتی از وب سایت درگاه پایش جامعه اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران متعلق به سازمان فناوری اطلاعات ایران